آمارهای رسمی نشان میدهند که میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در امارات در سال ۲۰۲۳، معادل ۲۳ میلیارد دلار بوده است که در نوع خود رکورد محسوب میشود. همچنین سهم عمدهای از تولید ناخالص داخلی، معادل ۷۱ درصد نیز به بخش غیرنفتی تعلق گرفته است. این آمارها چه اطلاعاتی را در خصوص وضعیت اکوسیستم استارتاپی امارات در اختیار ما قرار میدهند؟ بازیگران اصلی این اکوسیستم کدامند؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی دقیق اکوسیستم استارتاپی این کشور بپردازیم.
مروری بر وضعیت اکوسیستم استارتاپی امارات
رشد قابلتوجه استارتاپ در امارات، مدیون زیرساختهای قوی، ابتکارات استراتژیک دولت و محیط بسیار مناسب برای کسبوکارهاست. با توجه به این که امارات از نظر سرمایهگذاری مستقیم خارجی وضعیت بسیار خوبی دارد، میتوان به وضعیت آینده این کشور از نظر استارتاپ امیدوارتر بود. عوامل زیادی در ایجاد این پررونق بودن اکوسیستم استارتاپی امارات دخیل هستند که برخی از آنها را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
۱. حمایت و سیاستهای دولت
یکی از مهمترین نقاط قوت استارتاپها در امارات، سیاستها و استراتژیهایی است که دولت این کشور وضع میکند. از جمله سیاستهای حمایتی دولت امارات، میتوان به قانون SME و صندوق خلیفه اشاره کرد. این سیاستها در راستای دسترسی مناسب به بازار، منابع مالی و آموزش به کارآفرینان هستند. همچنین دولت امارات متحده عربی با معرفی ویزای استارتاپ، راهاندازی کسبوکار را برای کارآفرینان بینالمللی راحتتر کرده است.
۲. زیرساختهای مناسب
از جمله مهمترین عوامل تأثیرگذار در اکوسیستم استارتاپی امارات، زیرساختها بخصوص در بخش فناوری هستند. همانطور که میدانید رشد استارتاپها، وابستگی زیادی به زیرساختها دارد. این زیرساختها مزیتهای مالی، لجستیکی و نظارتی زیادی را در اختیار استارتاپها قرار میدهند.
۳. رشد فناوری
امارات امید زیادی به رهبری حوزه فناوری و دیجیتال در آینده دارد. از دبی به عنوان یکی از پیشگامان عرصه فناوریهای سبز، هوش مصنوعی و فین تک یاد میشود. این استراتژی اهمیت زیادی برای استارتاپها دارد.
۴. همکاریهای بینالمللی
برخی از استراتژیها و سیاستهای ابتکاری دولت امارات، مثل ویزای طلایی، امکان جذب استعدادها، کارآفرینان و فریلنسرها را فراهم کرده است. به این ترتیب امارات تبدیل به یک مقصد جذاب برای استعدادها و کارآفرینان جهانی شده است.
۵. تأمین مالی و سرمایهگذاری خطرپذیر
امارات در چشمانداز سرمایهگذاری پرریسک منطقه MENA به عنوان یک بازیگر کلیدی به حساب میآید. تضمین سرمایه ۲۵۰ میلیون دلاری در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳، امارات را در کنار عربستان به عنوان یک تأمینکننده مالی قدرتمند برای استارتاپها معرفی کرد. همانطور که میدانید، محیط تأمین مالی قوی برای رشد استارتاپها اهمیت بسیار زیادی دارد.
دبی؛ قلب تپنده اکوسیستم استارتاپی امارات
وضعیت استارتاپ دبی چشمانداز پرجنبوجوشی دارد که ارزشهای سنتی را با فناوریهای مدرن تلفیق کرده است. استارتاپها در این شهر ملغمهای از رقابت شدید، پیچیدگیهای فرهنگی و موانع مقیاسپذیری را تجربه میکنند. در یک چنین فضایی، سازگاری و انعطافپذیری برای استارتاپها، لازمه موفقیت است. هدف اصلی دبی تبدیل شدن به امنترین و سریعترین شهر جهان در محیط تجاری برای استارتاپهاست. به این ترتیب اکوسیستم نابی برای سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی خواهد بود.
تمرکز اصلی دبی به عنوان قلب تپنده اکوسیستم استارتاپی امارات بر نوآوری، مطابق با فناوریهای روز دنیاست. از نظر فناوری دبی به عنوان یکی از شهرهای پیشگام شناخته میشود. با تمام این تفاسیر، میتوان نتیجه گرفت که دبی پتانسیل بینظیری در اکوسیستم استارتاپی دارد و به عنوان مقصدی نویدبخش برای سرمایهگذاران و نوآوران به حساب میآید.
معرفی استارتاپهای برتر و بازیگران اصلی اکوسیستم استارتاپی امارات
همانطور که اشاره کردیم، امارات متحده عربی به عنوان مرکزی پرجنبوجوش برای استارتاپها به شمار میآید. در این کشور سیاستها و استراتژیها به گونهای است که چشمانداز کسبوکار جهانی را تغییر میدهد. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به تأثیرگذارترین استارتاپهای این کشور که به نوعی بازیگران اصلی اکوسیستم استارتاپ امارات هم محسوب میشوند.
۱. شرکت PISIQ
این شرکت که در سال ۲۰۱۶ توسط مودار محیسن، آرمان صلاح و نیهال محمد شیخ بنیانگذاری شد در دبی استقرار دارد. شرکت PISIQ در زمینه مشاوره فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی و تحقیقات و توسعه محصول فعالیت میکند. هدف و مأموریت اصلی این شرکت، ارائه استانداردهای بالا برای ارتقاء سطح زندگی مردم است. تیم PISIQ نزدیک به ۱۰۰ کارمند دارد و حجم سرمایهگذاری آنها، بالغ بر ۳۲ میلیون دلار است.
۲. شرکت Careem
یکی دیگر از بازیگران اکوسیستم استارتاپی امارات است که در سال ۲۰۱۲ تاسیس شده است. این شرکت در زمینه حملونقل عمومی فعالیت میکند و تحولات عظیمی در این صنعت ایجاد کرده است. کارمندان شرکت کاریم بیش از ۱۰۰۰ نفر هستند و در هفت دور تأمین مالی خود، توانسته حجم سرمایه ۷۷۱ میلیون دلاری را رقم بزند. این شرکت با ارائه اپلیکیشن منحصربفرد خود که برای پیدا کردن خودروهای کرایهای است، حملونقل میلیونها نفر در امارات را سادهتر کرده است.
۳. شرکت Kitopi
در سال ۲۰۱۸ و توسط آندرس آرناس، محمد بالوت، بادر آتایا و سامان دارکان تاسیس شد. این شرکت در زمینه آشپزخانه ابری حرفهای زیادی برای گفتن دارد. کیتوپی توانسته نزدیک به ۹۰ میلیون دلار حجم سرمایهگذاری داشته باشد که در نوع خود بسیار شگفتانگیز است. این شرکت خدمات نوآورانهای در زمینه تحویل غذا به مشتریان خود دارد.
۴. شرکت Ziina
این شرکت در سال ۲۰۲۰ و توسط سارا توکان، اندرو گلد و فیصل توکان راهاندازی شد. از زینا به عنوان اولین استارتاپ فینتک در منطقه یاد میکنند. این شرکت در ارائه راهحلهای پرداخت همتا به همتا به عنوان یک شرکت پیشگام شناخته میشود. همچنین با استفاده از پلتفرم Ziina اقدام به ارائه استانداردهای جدیدی در تراکنشهای مالی کرده است. حجم سرمایهگذاری این شرکت هم بالغ بر ۸ میلیون دلار برآورد میشود.
کلام پایانی
در این مطلب به معرفی و بررسی بازیگران اصلی اکوسیستم استارتاپی امارات پرداختیم. دولت امارات با ارائه سیاستهای ابتکاری، فرصتهای طلایی را در اختیار سرمایهگذاران و نوآوران قرار میدهد. بیشتر سیاستهای تشویقی این کشور، متوجه استارتاپهای حوزه فناوری و دیجیتال میشود.