طبق آمارهای رسمی شاخص پذیرش جهانی فینتک EY 2019، نزدیک به دوسوم مصرفکنندگان در جهان، حداقل از دو یا چند سرویس فینتک استفاده میکنند. از این آمارها چه نتیجهای میتوان گرفت؟ اغلب مصرفکنندگان و حتی شرکتهای مالی جهان، قصد کنار گذاشتن رویههای سنتی ارائه خدمات مالی را دارند. به همین دلیل چارهای جز انتخاب فینتک نخواهند داشت. حالا نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری چگونه است؟ برای پاسخ به این سوال، ادامه مطلب را از دست ندهید.
منظور از فناوری مالی (فینتک) چیست؟
برای این که درک بهتری از نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری داشته باشیم، باید ابتدا مفهوم فینتک را بررسی کنیم. فناوری مالی یا فینتک به تکنولوژیهای نوینی گفته میشود که استفاده از خدمات مالی را بهبود میبخشند. فین تک به صورت گسترده برای صاحبان مشاغل، شرکتها، فرایندها، زندگی روزمره و مدیریت عملیات مالی بهتر برای مصرفکنندگان به کار گرفته میشود. فناوریهای فینتک دارای الگوریتمها و نرمافزارهای منحصربهفردی است که از آنها در گوشی هوشمند و رایانه استفاده میکنند.
ظهور فینتک در قرن ۲۱ میلادی، مصادف شد با نیاز شدید بانکها به سیستم پشتیبانی قوی و مناسب. با همهگیری ویروس کرونا و حرکت دنیا به سمت خدمات مصرفمحور، فینتک هم جای خود را بین زمینههای آموزشی، مدیریت سرمایهگذاری، بانکداری خردهفروشی، جمعآوری سرمایه و … باز کرد. لازم به ذکر است که فینتک به توسعه و استفاده از رمزارزهایی، مثل بیتکوین هم کمک زیادی میکند.
فینتک در عمل چگونه بوده است؟
نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری را میتوان از این منظر بررسی کرد که اغلب دولتها، بخصوص در کشورهای توسعهیافته، بیشترین بودجه را در اختیار استارتاپهای فینتک قرار میدهند. این تنها یکی از عوامل امیدوارکننده آینده سرمایهگذاری در فینتک به شمار میرود. استارتاپهای فینتک برای این که بتوانند خدمات مالی سنتی را به چالش کشیده و آنها را تحت کنترل خود دربیاورند، باید خدمات سریعتر و بهتر ارائه دهند و زیرک باشند.
برای مثال شرکت Affirm با ارائه فرایند خرید آنلاین به دنبال ارائه راهی برای مصرفکنندگان است تا کارتهای اعتباری را فراموش کنند. همچنین این شرکت به دنبال تضمین وامهای کوتاهمدت و فوری با نرخ پایین است تا مصرفکنندگان بدون اعتبار یا اعتبار ضعیف، بتوانند خریدهای خود را به راحتی انجام دهند.
بررسی نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری
فناوری مالی یا فینتک در ابتداییترین شکل خود، خدمات مالی را به پیشنهادات فردی تقسیم میکند. این کار باعث استفاده راحتتر برای کاربر یا مصرفکننده میشود. استارتاپهای فینتک با ترکیبی از فناوریهای مدرن و نوآوری، کارایی بسیار بالایی دارند. آنها سعی در کاهش هزینههای مربوط به هر معامله را دارند. استارتاپهای فینتک به معنی واقعی کلمه در مشاوره مالی، بانکداری و تجارت سنتی اختلال ایجاد کردهاند. البته این اختلال کاملا مثبت و به نفع مصرفکنندگان و حتی خود صاحبان کسبوکار است. اگر نگاهی به دوروبر خود بیندازید، متوجه خواهید شد که خدمات مالی که در گذشتهای نه چندان دور در انحصار فروشندگان، شعب مالی و … بودند، اکنون سر از گوشیهای همراه درآوردهاند.
تغییر ذهنیتی که استارتاپهای فینتک بوجود آوردهاند، باعث سرمایهگذاری هنگفت موسسههای سنتی، روی خدمات و محصولات مشابه شده است. برای مثال بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس در سال ۲۰۱۶، اقدام به راهاندازی پلتفرم وامدهی مصرفکننده مارکوس کرد. با این کار بانک سرمایهگذاری گلدمن ساکس به عرصه فینتک وارد شد. همه این عوامل نشان از پررنگ بودن نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری دارند.
بررسی رابطه بین فینتک و فناوریهای جدید
همانطور که اشاره کردیم، فینتک از فناوریهای جدید برای تغییر ذهنیت سنتی مالی به مدرن استفاده میکند. امروزه فناوریهای جدید، مثل هوش مصنوعی، بازاریابی مبتنی بر داده، تجزیه و تحلیل رفتاری و … عادت و حدسزنی را از تصمیمگیریهای مالی حذف کردهاند. این فناوریها عادات کاربران را ذخیره کرده و آنها را در بازیهای خود مشارکت میدهند. به این ترتیب باعث بهبود در تصمیمگیریهای مربوط به هزینه و صرفهجویی میشوند.
فناوری مالی یا فینتک به عنوان یک آداپتور در زمینه فناوری خدمات مشتری عمل میکند. استارتاپهای فینتک از رابطهای هوش مصنوعی و چتباتها برای کمک به مصرفکنندگان بهره میگیرند. نکته مهم این است که فینتک حتی برای مبارزه با کلاهبرداری و تراکنشهای ناهنجار نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
بررسی چشمانداز فینتک
از حدود یک دهه پیش، استارتاپهای فینتک رشد خود را آغاز کردهاند. برخی از این استارتاپها سرمایهگذاری میلیارد دلاری داشتهاند. آمریکا و کانادا همچنان در صدر تولید شرکتهای فینتک قرار دارند. آسیا نیز رتبه دوم و بعد از آن اروپا رتبه سوم را در اختیار دارد. برخی از مهمترین حوزههای فناوری فینتک به این شرح هستند:
- ارزهای دیجیتال: این ارزها در کنار پول نقد دیجیتال، توکنهای دیجیتال و … متکی به فناوریهای بلاکچین هستند. بلاکچینها به قراردادهای هوشمند کمک میکنند تا برای اجرای قراردادهای خود از کد استفاده کنند.
- بانکداری باز: مفهومی است که به پیشنهادی مبنی بر دسترسی مردم به دادههای بانکی برای ساخت برنامه اشاره دارد.
- خدمات بدون بانک: این نوع خدمات مخصوص افراد محروم و کمدرآمد است. اغلب این قشر جامعه توسط بانکهای سنتی یا شرکتهای مالی نادیده گرفته میشوند.
- امنیت سایبری: این موضوع با توجه به گسترش جرایم سایبری و ذخیرهسازی غیرمتمرکز دادهها اهمیت زیادی دارد. امروزه امنیت سایبری و فینتک به نوعی در هم تنیده شدهاند.
کلام پایانی
در این مطلب نقش فناوری های مالی در آینده سرمایه گذاری را بررسی کردیم. فناوری مالی یا فینتک به عنوان یک رویه برای خروج از تصمیمگیریهای مالی سنتی و حرکت به سمت فناوریهای نوین در نظر گرفته میشود. استارتاپهای فینتک در تلاش هستند تا خدمات مالی را از طریق تکنولوژیهای روز دنیا بهبود ببخشند. اغلب شرکتهای مالی امروزه در حال کوچ به سمت فینتک هستند.