ظهور هوش مصنوعی در صنایع
با انتشار ChatGPT، هوش مصنوعی تأثیر شگرفی بر جهان ما گذاشته و به نظر میرسد که هر فردی با هر پیشینه شغلی یا علمی می تواند بهره ای از رباتهای چت ببرد. مثلا، برای برخی دانشجویان، ظهور هوش مصنوعی به معنای رهایی از نوشتن مقالات و انجام تکالیف بود و نظام آموزشی را بکلی متحول کرده است. معلمان اکنون باید به دنبال راههایی برای ادغام هوش مصنوعی در کلاس درس باشند تا به جای محدود کردن استفاده از آن، محیط یادگیری را تقویت کنند، چرا که هوش مصنوعی به تدریج شبیه انسانها میشود.
برای برخی حقوقدانان، تأثیر هوش مصنوعی معکوس بود؛ زمانی که وکیلی بهطور بیش از حد به آن تکیه کرد و به پروندهای که وجود نداشت اشاره کرد (Jon, 2023). با این حال، تأثیر هوش مصنوعی فراتر از این موارد است. برخی نگراناند که هوش مصنوعی آمده تا مشاغل را تصاحب کند، در حالی که برخی دیگر معتقدند که در عوض، کارایی کارکنان را افزایش می دهد.
چرا صنعت و مشاغل در خطر است؟
این دیدگاه که هوش مصنوعی قرار است جای ما را در صنعت بگیرد و به ناپدید شدن مشاغل بینجامد، از این حقیقت نشات گرفته که عموما کارکنان نمی توانند خود را با سرعت پیشرفت تکنولوژی هماهنگ کنند. در نتیجه ممکن است جایگاه شغلی خود را از دست بدهند. هوش مصنوعی ممکن است جایگزین مشاغلی مثل امور فراحقوقی، محتوا نویسی، طراحان گرافیک بگردد. کارکنانی که در مشاغل گفته شده کار می کنند، در نهایت باید آموزش های جدید ببینند و در دیگر بخش های اقتصادی کار خود را ادامه دهند.
بعضی اوقات، این تغییر یعنی افراد مجبور هستند تمام آموزش های قبلی در سال های طولانی مدرسه یا کالج و دانشگاه را نادیده بگیرند و در کل وارد حوزه جدیدی شوند. اگر هم به دنبال بروز رسانی دانش خود نباشند احتمالا به کاهش دستمزد و یا از دست دادن شغل خود دچار خواهند شد. با نگاهی به آمار مشاغل می بینیم که از سال ۲۰۰۰ میلادی، سیستم اتوماسیون سازی شغلی باعث نابودی بیش از یک میلیون شغل شده است. این مقادیر، با ورود هوش مصنوعی افزایش بیشتری هم پیدا می کند. برخی متخصصان پیش بینی کرده اند که تا سال ۲۰۲۵ میلادی، بیش از ۸۵ میلیون شغل از بین می رود (Narayan,2023).
نظر مخالفان درباره تهدید هوش مصنوعی
از سمت دیگر، برخی معتقدند که هوش مصنوعی تاثیر شگرفی بر شرایط اقتصادی و شغلی می گذارد و پدیده ای به اسم ناپدید شدن مشاغل نادرست است، چون که می تواند کارآمدی کارکنان را افزایش دهد. استدلال این افراد این است که مرز تولید-امکان با بهبود فناوری به بیرون منتقل میشود که به معنای افزایش گزینههای ممکن خروجی برای کالاها است؛ به این معنا که، به دلیل کارآمد و بروز شدن کارکنان و تکنولوژی، محصولات بیشتری از قبل تولید می شود. به عنوان مثال، با توسعه هوش مصنوعی و دقت مدلها، وکلا زمان کمتری را صرف آمادهسازی پروندهها میکنند زیرا هوش مصنوعی تمام تحقیقات را در چند ثانیه انجام میدهد و موارد مشابه را نشان میدهد. این امر میتواند به طور قابل توجهی روند سیستم حقوقی را تسریع کرده و کارایی دادگاهها را افزایش دهد تا قابلیت رسیدگی به پروندههای بیشتری را در هر سال داشته باشند (موک، ۲۰۲۳).
پیشبینی جسورانهای که میتوان ارایه داد این است که با گسترش مجموعه داده برای آموزش هوش مصنوعی، امکان کمک به تصمیمگیری قضات به طور بیطرفانهتر بر اساس موارد قبلی در آینده نزدیک وجود دارد. به جای اینکه هوش مصنوعی جای مشاغل را بگیرد، انسانها مسئولیت مشاغل تصمیمگیری پیشرفتهتری را برای افزایش کارایی بر عهده خواهند گرفت. همانطور که در انقلاب صنعتی مشاهده شد، مردم به اشتباه فکر میکردند که ظهور ماشینها صنایعی مانند تولید نساجی و کشاورزی را تحت تأثیر قرار میدهد (Clark, n.d.). برعکس، متوسط تولید ناخالص داخلی سرانه جهان در دهه ۱۸۰۰ دوبرابر شد و نشان داد که پیشرفتهای تکنولوژیک، منحنی عرضه را تغییر میدهد و منابع بیشتری را برای انسانها فراهم میکند تا گزینههای جدیدی برای پیشبرد جامعه کشف کنند (Clark, n.d.).
هوش مصنوعی در کمین مشاغل- آیا راه حلی وجود دارد؟
اکنون به بررسی مشاغلی می پردازیم که ممکن است هوش مصنوعی جای آن ها را بگیرد و برای هر کدام راه حلی ارائه می دهیم.
- کارگران خط تولید در کارخانه ها:
ریسک: ربات های هوش مصنوعی می توانند وظایفی مثل اسمبلی، جوشکاری و کنترل کیفیت را انجام دهند. راه حل: یادگیری مهارت تعمیر و نگهداری ربات ها می تواند به کارگران کمک کند با ارتقای موقعیت شغلی آن را برای خود حفظ کنند. تحلیل مالی: الگوریتمهای هوش مصنوعی می توانند داده های مالی را تحلیل کنند و روش های سرمایه گذاری جدید را نشان دهند.
راه حل: کارکنان باید در بخش هایی که نیازمند فرایندهای پیچیده تصمیم گیری هست، مانند ادغام روش های اقتصادی خود را ارتقا دهند. حتی آنها می توانند در طراحی ابزارهای هوش مصنوعی مورد استفاده در اقتصاد کار کنند.
-
آموزش
ریسک: پلتفرم های آموزشی مبتنی بر هوش مصنوعی، ممکن است برخی قسمت های تدریس مثل آموزش های اولیه یا نمره گذاری را انجام دهد.
راه حل: مدرسان باید بر مهارت هایی مثل آموزش تفکر نقادانه، خلاقیت و مهارت های اجتماعی برای شاگردان خود تمرکز کنند.
راهکارهای کلی برای حفظ امنیت شغلی در عصر AI:
- آموزش مستمر: افراد باید همواره دانش روز را در شغل خود به کار ببرند و مهارت های متناسب با پیشرفت فناوری را کسب نمایند.
- تاکید بر مهارت های انسانی: آن ها باید بر وظایف شغلی که نیازمند هوش هیجانی، خلاقیت، تفکر انتقادی و فرایندهای پیچیده تصمیم گیری هستند، تمرکز کنند.
- انعطاف پذیری: از تغییرات فناوری و روش انجام امور محوله بر طبق پیشرفت های جدید استقبال کنند و شرایط خود را با آن ها وفق دهند.
- ارتقای دانش فناوری: افراد باید دائما دانش و درک خود را از هوش مصنوعی و سیستم های خودکارسازی صنعتی افزایش دهند که این امور شامل زمینه های عملیاتی، مدیریت و توسعه فناوری می باشد.
کارکنان با بکارگیری این نوع استراتژی ها میتوانند سریع تر خود را سرعت بالای پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی و فناوری و تضمین موقعیت شغلی خود تطبیق دهند. بدین ترتیب، آن ها می توانند مسئله ناپدید شدن مشاغل را حل نمایند.