وینا پرس – نخستین رویداد آدراتک اینسایت با حضور مدیران عامل دو شرکت مطرح شتابدهی و سرمایهگذاری اکوسیستم استارتاپی کشور و میزبانی «استارتاپ آدراتک» در سوله هفت و هشت کارخانه نوآوری آزادی برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری وینا پرس، «کیوان محیط مافی» مدیرعامل دیجی نکست با بیان اینکه ۳۰ تیم استارتاپی در این مجموعه فعالیت دارند گفت: در یکسال گذشت از تیمهای مختلف استارتاپی حمایت و در چند استارتاپ سرمایهگذاری خوبی انجام شد.
او با بیان مدلهای مختلف توانمندسازی استارتاپها افزود: رویکرد گذشته این بود که دانشجویان آموزش دیده و وارد مباحث کارآفرینی میشدند در حالی که امروز تغییر نگرش به سمت ایجاد آگاهی و حرکت به سوی استودیوهای تکنولوژی و سرویسهای نوآوری است.
مدیرعامل دیجی نکست با اشاره به این که توانمندسازی تیمها در مجموعههای شتابدهی به دو طریق انجام میشود گفت: گروه اول شامل افراد و تیمهایی است که به تازگی میخواهند وارد بازار و حوزه اکوسیستم شوند و قبلاً تجربهای در این زمینه نداشتهاند. گروه دوم شامل افراد و تیمهایی است که مشغول به کار هستند و میخواهند به سطوح بالاتر وارد شوند. برای هر کدام از این گروهها برنامهریزیهای متفاوت وجود دارد و با همکاری آنان پروژههای گوناگونی پیاده سازی و اجرا میشود.
«حامد انتظاریان» مدیرعامل هم آوا نیز به فعالیت این مجموعه به عنوان اولین شرکت پیشرو در حوزه شتابدهی و سرمایهگذاری نوآوری کشور اشاره کرد و گفت: هم آوا سال ۱۳۹۲ شروع به کار کرد و از آن زمان تا امروز بالغ بر ۱۱۵ تیم دریافت سرمایه داشتند.
او با بیان اینکه سال گذشته ۷ تیم در حوزههای مختلف موفق به جذب سرمایه از هم آوا شدند افزود: هم آوا تاکنون در شاخههای کشاورزی، سلامت، فینتک و غیره حمایتهای خوبی از تیمهای استارتاپی انجام داده و همچنان نیز توقع سرمایهگذاری زیاد و متنوعی وجود دارد. ما به دنبال این هستیم که قبل از سرمایه گذاری ابتدا افراد را آموزش دهیم، سپس آنها را در قالب تیمهای استارتاپی سازماندهی و در نهایت مهارتها و توانمندیهای آنها را تقویت کنیم.
مدیرعامل هم آوا به همکاری مشترک این مجموعه با UNDP اشاره کرد و گفت: سال گذشته این همکاری در سه حوزه پسماند، کشاورزی و مدیریت منابع آب به ترتیب در شهرهای کاشان، ارومیه و چابهار شکل گرفت و منجر به شناسایی استعدادهای بسیار خوبی در این شهرها شد. هدف ما این است که روند شناسایی و جذب ظرفیتهای نوآوری در سایر استانها و شهرستانها ادامه یابد زیرا معتقدیم در تهران پتانسیلهای زیادی باقی نمانده است، در صورتی که هنوز در مشهد، اصفهان، تبریز و شیراز بازیگران بزرگی وجود دارد.
از انقلاب چهارم صنعتی تا کرونا و فیلترینگ اینترنت
کیوان محیط مافی در بخش دوم نشست آدراتک اینسایت در پاسخ به این پرسش که دیجی نکست چه رویکردی برای حمایت از تیمهای استارتاپی دارد گفت: تمرکز اصلی مجموعه ما در ابتدا روی خدمات مورد نیاز دیجیکالا بود و در حوزههای رباتیک، هوش مصنوعی، اتوماسیون هوشمند، ای.کامرس و IOT شکل گرفت. در حال حاضر به دنبال آن هستیم که بتوانیم تنوع خدمات و سرویسها را بیشتر کنیم و به نیازهای سایر متقاضیان خارج از سازمان در حوزههای نوآوری و فناوری پاسخ دهیم. به عنوان نمونه در حال حاضر ۴ تیم در حوزه ارائه خدمات سلامت مشغول فعالیت هستند و دورنمای بسیار خوبی دارند. همچنین از ۳۰ تیم مستقر در مجموعه دیجی نکست ۱۵ تیم به طور مستقیم در زمینه هوش مصنوعی یا Ai فعالیت میکنند.
حامد انتظاریان نیز در ادامه این نشست با بیان تاثیرات دوران کرونا و پساکرونا بر فعالیتهای اکوسیستم استارتاپی کشور گفت: مجموعه هم آوا در زمان کرونا با مشکل جدی مواجه نشد هر چند که مجبور شدیم برای مدتی دورکار باشیم و جلسات و برنامهها را در فضای مجازی دنبال کنیم. به طور کلی دوران کرونا تجربههای جدیدی به ما داد و نگاه ما را به نسبت به منابع انسانی عوض کرد. در دوران کرونا آموختیم که نباید با شرایط خود را متوقف کنیم بلکه باید به سراغ راهکارهای جدید برویم و اجازه ندهیم از سرعت ما کاسته شود.
او با تاکید بر اینکه در دوره چهارم انقلاب صنعتی، سلامت یک حوزه بسیار مهم و تاثیرگذار محسوب میشود اظهار داشت: در حوزه پزشکی و سلامت تیمهای فوق العاده ای داریم که در زمینه Ai و پزشکی کار میکنند و انتظار داریم برای پیشبرد اهدافشان جذب سرمایه خوبی انجام دهند.
محیط مافی نیز در پاسخ به این پرسش که دیجی نکست چه دستاوردی از دوران کرونا کسب کرد گفت: کرونا موجب شد ۲ کمپ آنلاین و سه تیم استارتاپی در مشهد، تهران و مازندران شکل بگیرید. این تیمها بدون آنکه یکدیگر را ببینند ۲ سال در کنار هم کار کردند و در حال حاضر نیز بسیار فعال هستند. به نظر من کرونا برای اکوسیستم نه تنها تهدید نبود بلکه فرصتهای جدیدی به ویژه در زمینه ارتباطات آنلاین و گسترش فرهنگ دورکاری ایجاد کرد.
او در ادامه افزود: کرونا پدید جهانی بود که در همه کشورها شیوع پیدا کرد، همین باعث شد آن را بپذیریم و مشکلات دوران کرونا را سپری کنیم. ولی مسئله قطع اینترنت و فیلترینگ قابل تحمل نیست و تا امروز آسیبهای زیادی به اکوسیستم و استارتاپها وارد کرده است.
نگاه مالی دانشگاهها به اکوسیستم
انتظاریان مدیر هم آوا در بخش سوم این نشست، سرمایه مادی و انسانی را از مسایل مهم اکوسیستم دانست و اظهار کرد: در دوره برجام سرمایه خارجی زیادی وارد کشور شد و شرکتهای حوزه نوآوری موفق شدند رشد خیلی خوبی را تجربه کنند. مسئله این است که سرازیر شدن پول به تنهایی منجر به رشد و موفقیت نمیشود. الان که برجامی وجود ندارد تیمها دارند با استعداد و تلاش خود رشد میکنند. به غیر از موضوع هزینه مشکل مهاجرت نیروهای توانمند شرایط دشواری پیش روی تیمها و شرکتهای اکوسیستم قرار داده و کار را برای آنها سخت و پیچیده کرده است. البته این مسئله در تهران بیشتر احساس میشود ولی شهرهای دیگر کشور اوضاع به مراتب بهتری دارند.
او در ادامه با بیان اینکه درصد کمی از تیمهای استارتاپی موفق شدند به صنعت متصل شوند گفت: به دنبال آن هستیم که اکوسیستم را به صنعت متصل کنیم و با همکاری همه اعضا شرایط سرمایهگذاری صنایع روی تیمهای استارتاپی را بهبود ببخشیم. به عقیده من استارتاپها میتوانند مشکلات و چالشهای صنعت را کاهش دهند.
مدیرعامل هم آوا، با انتقاد از دانشگاهها به سبب استفاده نکردن از فرصتهای موجود در اکوسیستم نوآوری کشور تصریح کرد: دانشگاهها با ایجاد مراکز رشد عملاً کار اکوسیستم واقعی کشور که سالها در این زمینه تخصص و تجربه دارد را دچار مشکل کرده است. متاسفانه ورود اکوسیستم واقعی به محیط دانشگاه به دلایل مختلفی سخت است که باید این نگرش هر چه زودتر اصلاح شود.
مدیرعامل دیجی نکست هم با اشاره به نگاه مالی مدیران دانشگاهها به اکوسیستم گفت: مسئولان دانشگاهها منتظرند استارتاپها پول وارد دانشگاه کنند. در حالی که باید بین اکوسیستم و دانشگاه تعامل متقابل وجود داشته باشد. در حال حاضر بحثها فقط مالی است و دانشگاهها در روند اجرای پروژهها خیلی جدی نیستند.
گفتنی اینکه رویداد آدراتک اینسایت عصر روز سه شنبه در سالن آمفی تئاتر سوله هفت و هشت کارخانه نوآوری آزادی برگزار شد.
خبرنگار: محمد جواد نعمتی